Ви підете в ресторан де нічим дихати або пахне радянської їдальню? Навряд чи. Система вентиляції для кафе і ресторанів є життєвою необхідністю не тільки в побутовому (як для житлових приміщень), але також в діловому, ринковому сенсі. Очевидно, що комфортний мікроклімат в залі для відвідувачів є обов'язковим для процвітання підприємства. У свою чергу хороша система вентиляції кухні забезпечує належні умови праці персоналу, що також важливо для успішної роботи.
Особливості системи вентиляції кафе і ресторанів
Основною особливістю вентиляції кафе і ресторанів є різнорідність приміщення. Відповідне рішення повинно бути комбінованим і зазвичай включає в себе три ділянки:
- вентиляцію кухні (гарячого цеху і приміщення для приготування холодних страв)
- вентиляцію залу для відвідувачів (в тому числі танцполу, якщо такий є)
- вентиляцію побутових, офісних та підсобних приміщень.
Більш того, на підприємствах громадського харчування завдання вентиляції і кондиціонування повинні вирішуватися спільно. Таким чином, доцільно монтувати єдиний комплекс систем кондиціонування і припливно-витяжної вентиляції з централізованим управлінням і можливістю контролю стану повітря в різних приміщеннях ресторану. У заданих досить жорстких рамках і має підбиратися конкретне обладнання для кожного з приміщень ресторану.
Зокрема, в кухнях необхідно забезпечити досить активну циркуляцію повітря шляхом серйозної припливно-витяжної установки. У місцях активного формування і скупчення різноманітних запахів доцільно встановлювати місцеві вентиляційні пристрої (наприклад, потужні витяжки над кухонними плитами). У гарячих цехах також важливо забезпечити охолодження повітря (щоб уникнути протягів потоки свіжого і витяжного повітря повинні бути рівноцінні).
У свою чергу в основному залі кафе чи ресторану необхідно забезпечити ефективне кондиціонування повітря: крім шумоізоляції і належного складу повітря в будь-який час року повинна строго підтримуватися комфортна температура. Дане завдання може бути вирішена, наприклад, монтажем спліт-системи, що забезпечує регульовану подачу кондиціонованого повітря через розподілену мережу повітропроводів, або навіть системи «чиллер-фанкойли», яка дозволить ефективно контролювати температуру в залі.
Різноманітні побутові та підсобні приміщення можуть бути обладнані менш складними і дорогими системами, але припливно-витяжну вентиляцію спільно з певним рівнем кондиціонування повітря необхідно забезпечити в будь-якому випадку. Ще одним специфічним вимогою до вентиляції та кондиціювання кафе і ресторанів крім централізованої роботи різнорідних систем є забезпечення роздільного кондиціонування приміщень різного призначення. Зокрема, вкрай важливо не допускати проникнення запахів з кухні в зал для відвідувачів. Це завдання, втім, досить легко вирішується за допомогою установки соответствующіхвоздушно-теплових завіс.
Більш складний монтаж вентиляції в гарячих цехах. Зазвичай, це невелике приміщення, де в процесі приготування їжі віддається велика кількість тепла, вологи, диму і т.д. Для подачі свіжого повітря і видалення всіх випарів потрібна потужна і складна система вентиляції. Інтенсивна циркуляція повітря на кухні з установкою витяжних парасольок (місцева вентиляція) над плитами і інших місцях можливого скупчення запахів. Найбільш результативні парасолі з пристроєм подачі повітря - приплив повітря в обсязі однієї десятої від витяжної відводиться по периметру парасольки і не дає поширитися вологи, тепла і запахів в гарячому цеху. Парасолі повинні бути оснащені жировловлювача і фільтрами.
Жировловлювачі швидко забруднюються сажею і жиром. Так як жироуловлювачі складно і незручно чистити - їх просто знімають. Потім сажею і жиром покривається вентилятор. В таких умовах вентилятори довго не працюють - знижується витрата, виходять з ладу електродвигуни. У подібних ситуаціях простіше використовувати звичайну природну витяжку.
У разі розміщення ресторанів і кафе під офісною будівлею, житловим будинком або іншими населеними приміщеннями, потрібно передбачити відведення воздуховодов для витяжки вище рівня покрівлі.
Для санвузлів і місць для куріння встановлюють витяжну вентиляцію. Для підсобних приміщень - загально обмінна вентиляція.
Для розрахунку вентиляції в ресторані або кафе необхідно мати наступні дані:
- докладний план з розмірами приміщення
- кількість людей, що знаходяться в залах для відвідувачів
- враховується витяжка з кухні і санвузлів
- потужність, що виділяється на обігрів припливного повітря
- приміщення для куріння і приблизну кількість курців
- структура і товщина і зовнішніх стін
- передбачувані місця монтажу витяжних і припливних установок
- план розташування технологічного обладнання (плити, грилі, холодильники і т.д.)
- споживана потужність обладнання і надлишки тепла
Створення гармонійно вписується в інтер'єр і ефективно працюючої, що не викликає претензій у СЕС і пожежних систем вентиляції та кондиціонування на підприємстві громадського харчування, є досить складним завданням, що вимагає підходу професіоналів.
Вентиляції кафе чи ресторану необхідно приділити дуже серйозну увагу, і це як раз той випадок, коли ми не радимо економити. Переробити вентиляцію в чинному ресторані практично неможливо! Звернення за консультацією до фахівців компанії "PROXOLODA" дозволить вибрати вам найкраще технічне і економічно обгрунтоване рішення для Вашого ресторану!